Una nova tècnica aconsegueix que el pa es conservi mesos
Notícies  
Estem vivint una autèntica onada de productes que s'autodenominen "naturals" i que, acompanyats d'una intensa campanya de màrqueting, ens ofereixen una àmplia gamma de promeses i avantatges. Probablement es tracti d'una moda passatgera i enganyosa construïda sobre un concepte equivocat ja que, parlant rigorosament, res del que mengem és veritablement natural al cent per cent.

Des dels inicis de l'agricultura en el Neolític, l'ésser humà ha anat introduint artificialment incomptables tècniques i varietats durant els últims 10.000 anys. Començant per les primitives tècniques de conservació utilitzades pels egipcis o els romans, fins als processos de deshidratació o la pròpia pasteurització, la nostra alimentació i la nostra salut actual, es basa en avenços i desenvolupaments tecnològics que en realitat lluiten contra la naturalesa per aconseguir beneficis que no hi són.

I tot i així, cada dia podem veure en anuncis, productes i mitjans de comunicació un exagerat culte al "natural" oblidant que la immensa majoria dels avenços i comoditats que gaudim al nostre món actual han arribat de processos i tècniques artificials.

El tractament mediàtic de la natura es fa especialment incisiu en productes tan bàsics i necessaris com el pa. L'aliment per excel · lència des de la Prehistòria s'ha anat modernitzant amb el pas dels segles i la seva elaboració s'ha millorat artificialment en totes les seves etapes, des del mòlt fins l'enfornat.

Ara una empresa nord-americana anomenada Microzap en col · laboració amb la Universitat Tecnològica de Texas acaben de presentar una nova tècnica que en només deu segons aconsegueix que el pa de motlle es conservi fins a dos mesos.

Els microones eliminen les espores causants de la floridura
El procés consisteix a introduir el pa durant uns instants en un forn microones especialment dissenyat per eliminar les espores causants de la floridura que acaba poblant aquest aliment amb el pas dels dies.

El descobriment més s'ha realitzat d'una manera casual ja que els investigadors de Microzap no estaven buscant a propòsit aquesta aplicació, sinó que estudiaven la forma d'aniquilar bacteris resistents als antibiòtics com alguns estafilococs o la salmonel.la

L'empresa desenvolupadora d'aquest nou procés afegeix a més que és possible utilitzar-lo en un altre tipus d'aliments incloent alguns tipus de carn i fins i tot determinades fruites i verdures.

La notícia és molt interessant sobretot si tenim en compte que anualment es llencen a les escombraries milers de tones d'aliments a tot el món. El percentatge és immensament més alt en els països desenvolupats on el malbaratament de menjar arriba a nivells gairebé vergonyosos. Només als Estats Units s'estima que una família mitjana llença a les escombraries el 40% dels aliments que compra.
Aquesta nova tècnica podria ajudar a equilibrar aquestes dades cap a un consum més sostenible.
Centelles és Màgia
guiacat
prp