Demà dijous més Festival Internacional de Música i Dansa de les Preses
Les Preses  
Demà dijous més Festival Internacional de Música i Dansa de les Preses

XXX Festival Internacional de Música i Dansa de les Preses,

 Ésdansa 2012, del 21 al 26 d'agost

 Excel·lent inici de la Nit Ésdansa

La primera Nit Ésdansa del festival d'aquest any, que va tenir lloc dimarts a la Carpa Ésdansa, va aplegar unes 500 persones, una xifra que ha confirmat aquesta secció com de les més populars del programa.

Nit Ésdansa és un punt de trobada entre els balladors de les companyies que participen a

Ésdansa i el públic. En un ambient distès, uns i altres es barregen per conèixer i practicar balls d'arreu del món.

En aquesta ocasió, els grups convidats eren la Compañía de Danzas Argentinas i els catalans Bauma. Mentre que els primers van oferir un repertori de temes del seu país, Bauma va proposar una sèrie de danses de diferents punts del Mediterrani.

Aquest dijous, la Trobada de Cantadors i Sonadors

En el cartell de demà destaca l'emblemàtica Trobada de Cantadors i Sonadors (Carpa Ésdansa, 22 h, gratuït), l'espai del festival on actuen les dones i els homes autodidactes, generalment d'entorns rurals, que han conservat les cançons populars, així com els intèrprets i grups que les han difós posteriorment.

Aquest cop es commemora el vintè aniversari de la creació del Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa (GRFG, dedicat a recopilar aquest patrimoni en treballs com Cançons i tonades de la Garrotxa i impulsor de la Trobada de Cantadors i Sonadors des dels seus inicis) i per aquest motiu hi participaran vuit dels cantants que han facilitat informació al Grup.

La Trobada comptarà també amb les actuacions de Jaume Arnella, artista de referència quan es tracta de la recuperació i difusió del cançoner popular; i La Principal de Salarsa, una formació garrotxina que treballa en aquesta mateixa línia i que va néixer precisament arran de l'homenatge que Ésdansa va fer a un cantador local, en Surracans.

Tallers i estrena de “Parlem de...”

 

La jornada de dijous començarà amb els tallers.

D'una banda, a l’Ésdansa'T es treballaran  la dansa i el gest (sota la direcció del director artístic de l'Esbart Ciutat Comtal de Barcelona, Lluís Calduch), les majorales i altres danses del Camp de Tarragona (per un equip de l'esbart Santa Tecla de Tarragona) i danses de l'Alentejo de Portugal (per Ana Silvestre, mestre de l'associació Pédexumbo).

D'altra, al Petit Ésdansa  la mainada que hi està inscrita practicarà els balls que els ensenyin la Companyia de danzas argentinas i el grup Bert, d'Armènia. Els garrotxins Stukat del Bolet tancaran la sessió amb un ball.

Aquest dijous s'estrena una de les novetats del festival d'aquest any, com és Parlem de... (Espai de dansa d'arrel tradicional, 19 h. Gratuït). La nova secció consisteix en una xerrada - debat sobre temes relacionats amb la cultura tradicional i popular. En aquesta sessió es parlarà del patrimoni de la comarca del Bages, tot presentant l'àlbum El Bages. Cançons, tonades i balls populars de la Fonoteca de Música Tradicional Catalana. Hi intervindrà l'etnomusicòleg Ramon Vilar.

 

Ésdansa està organitzat pel Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny de les Preses. Col·laboren Obra Social “la Caixa”, l'Ajuntament de les Preses, la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya.

 

Per a més informació:

Oficina Ésdansa, Espai de dansa d'arrel tradicional

C/ La Fageda, s/n 17178 Les Preses / 972 69 34 85

Jordi Fosas (president del Cercle Marboleny i director del festival) 606 650 998

info@esdansa.cat / www.esdansa.cat / www.facebook.com/esdansa / @esdansa

Centelles és Màgia
guiacat
prp