Dissabte 1 d'agost "D'aquí estant veig una estrella" folclore de balcó a balcó a Riudaura
La garrotxa  
Dissabte 1 d'agost

Plaça del Gambeto. Dissabte 1 d’agost. 22h. Concert amb Jaume Arnella + La Criatura Verda + Músics de Riudaura + Cantadors de Riudaura.

Aquest proper dissabte 1 d’agost se celebrarà a la Plaça del Gambeto de Riudaura la desena edició de la proposta de música tradicional i popular D’aquí estant veig una estrella -cançons i tonades tradicionals a Riudaura-. Aquest any, per celebrar els deu anys del D’aquí estant veig una estrella, es comptarà amb la presència d’un dels clàssics de la música folc a Catalunya: Jaume Arnella, que actuarà acompanyat de Ferran Martínez i Toni Oró. Amb aquesta, hauran estat ja tres les participacions d’Arnella al concert de Riudaura. També es comptarà amb la formació garrotxina La Criatura verda que -tot i que al 2006 no estaven constituïts com a grup-, els seus components varen participar en la primera edició del concert: Pere Pau Ximenis; Francesc Tomàs, “Panxito”; Laura Plasència i Albert Dondarza. L’aportació local, com cada any vindrà de la mà dels Músics de Riudaura, enguany amb Miquel Grifell (també membre del grup ripollès Randellaires), Carles Teixidor, i les germanes Marta i Anna Vilarrasa.

Com cada any també hi participaran una vintena de veïns del poble que interpretaran cançons des dels mateixos balcons de la Plaça: els Cantadors de Riudaura. Sens dubte, el que ha donat personalitat, autenticitat i que fa únic el concert D’aquí estant veig una estrella és precisament la intervenció dels propis riudaurencs en l’actualització i transmissió del seu cançoner tradicional: el grup local Músics de Riudaura i d’una manera molt especial els Cantadors de Riudaura.

Dins les novetats organitzatives d’aquesta desena edició, destaca que la Comissió de Festes de Riudaura oferirà servei de bar i entrepans abans i després del concert. En aquesta edició hi haurà l’oportunitat per a tots els assistents que ho desitgin de fer una aportació econòmica voluntària per a sufragar les despeses d’organització del concert.

Jaume Arnella:

 La seva carrera professional va començar el 1967 amb el Grup de Folk. Posteriorment formà part de grups emblemàtics de l’escena de la música popular catalana com Els Sapastres, la Cobla Cotofluix o l’Orquestrina Galana. El 1973 inicià la seva carrera en solitari col·laborant assíduament amb el violoncel·lista olotí Rafel Sala. Ha confeccionat diversos cançoners entre els quals cal destacar Repertori bàsic de Cançons Populars (1995) o el Cançoner de Beget (2001). A la seva web (www.jaumearnella.com) hi podem veure els seus trenta set àlbums discogràfics, des de 1967 fins avui, a més de nombroses col·laboracions en àlbums col·lectius: com Grup de Folk o Tradicionàrius. De la seva àmplia discografia cal destacar Negro Spirituals I i II (1969 i 1971), Cançons de vi i de taverna (1975), Carregat de romanços (1990), Eròtica monàstica (1995), La raó al desig (1997), Cançons del Pont de les formigues, Cançons de Beget (2001), Cançons i Balades ,de Mn. Cinto Verdaguer (2002) o bé Cap i Cua (2005). Darrerament també ha editat Llibre de la Saviesa (2011), a partir de versos del poeta valencià Vicent Andrés Estellés. Com també Les sabates d’en Jaume (2015), a partir de poemes de Josep Gual Lloberes. L’any 1991 va rebre el Premi Nacional com a Intèrpret de Música Tradicional Catalana, el 2001 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2003 el Premi d'Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla.  L'any 2014, va rebre el Premi Memorial Lluís Companys, de la Fundació Josep Irla. Jaume Arnella és un cantant, un artista, un romancer, un personatge que - com molt bé va dir algú- si no existís l’hauríem d’inventar.

La Criatura Verda

La Criatura verda, amb el pas dels anys ha esdevingut un grup garrotxí de referència. Els seus fundadors són en Francesc Tomàs , Panxito i en Perepau Ximenis, veïns el poble d’Argelaguer i veterans companys d’escenari en formacions com Clau de Lluna, Atzawara i Sa Cobla. A més, el quartet es completa amb Laura Plasència i Albert Dondarza, tots dos d’Olot, que canten, toquen el violí, la guitarra, els instruments de pua i les pecussions. Han format part de Banshee i diferents companyies de música, teatre i dansa professional. Músics de Riudaura. Aquest 2015, escoltarem, una vegada més -i com les anteriors edicions-, el grup de músics locals que ens presenten també la seva proposta d’actualització del cançoner tradicional. Es tracta de la formació musical creada expressament cada any per aquest concert i formada per músics del poble. Ells són la Marta Vilarrasa, l’Anna Vilarrasa, amb l’acompanyament musical d’en Miquel Grifell, a la guitarra, bouzouki i mandolina i d’en Carles Teixidor, al piano. Cantadors de Riudaura. Grup de cantadors del poble que ens interpretaran algunes de les cançons que ja havien cantat com a informadors, durant el treball de camp que va precedir la publicació del llibre de Josep Garcia, D’aquí estant veig una estrella: Josep Estartús, de Cal Barber Esteve Busquets, de Can Sidret Joan Pujol, de Mas Blanc Mònica Pujol, de Ca la Mònica Lurdes Rodeja, de Ca la Rita Pepe Carrillo, de Ca la Lurdes Anna Mª Danés, del Molinot Joana Espunya, de Creu de Pedra Olga Canal, de Creu de Pedra Antonieta Danés, del Molinot Mª Rosa Turrado, de Pujolassos Esther Galobardes, de Can Xiru Marissa Lamich, del Bover Nuri Demon, d’Olot Caro Carrillo Mònica Casalprim Sara Camacho Lídia Solé I l’acordionista local, Marc Agust Muntanya

Concert organitzat per l’Ajuntament de Riudaura amb el suport del Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa de Marboleny, la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Per més informació contactar amb: Jordi Fosas - jordi@lacaraba.cat - Telèfon: 663817471

Centelles és Màgia
guiacat
prp