Ventura & Hosta, més de trenta anys construint gegants i capgrossos
Alt Empordà  
Ventura & Hosta, més de trenta anys construint gegants i capgrossos

           El món dels gegants i els capgrossos sempre m’ha semblat un univers molt peculiar i imaginatiu. Aquesta tarda de divendres, quan m’he trobat amb la Neus Hosta i el David Ventura, els creadors del taller Ventura&Hosta he entrat en un món de fantasia i imaginació que va iniciar la seva trajectòria ni més ni menys que l’any 1982 a la localitat empordanesa de Navata, a uns dotze quilòmetres de Figueres.

                Asseguts còmodament al mig del taller i rodejats de dos gegants en procés de manteniment, figuretes de fang o capgrossos a mig fer, em relaten les seves trajectòries professionals: el David és joier de professió i la Neus ceramista, i els dos van cursar estudis a la prestigiosa escola Massana. En el cas de David Ventura explica que “mentre compaginava els estudis amb la feina de joier, vaig començar a treballar per una companyia d’espectacle de marionetes i quan la companyia es va desfer, jo vaig seguir endavant”. I ara, des de l’any 1982, juntament amb la Neus, van anar a parar a Navata i allà hi van obrir el seu taller, dedicat principalment a les figures de cartró pedra. Com descobrirem en el reportatge, tot un art.

                De fet, una de les característiques que més els defineix és que s’han especialitzat en construir gegants i capgrossos de cartró, tot i que com diu la Neus “aquí podem fer realitat qualsevol idea que tingueu” i afegeix que “podem fer figures, animals petits i grans, peces úniques i llargues seriacions”. Quan els pregunto sobre com van començar a construir gegants m’expliquen que “vam començar fent els gegants d’aquí de Navata i al veure que ens en sortíem bé i vam decidir expandir-nos”. I de ben cert que ha estat així, doncs era un moment en que apart de Figueres, gairebé cap poble tenia gegants i com ells mateixos afirmen “hem poblat tot l’Empordà de gegants!”. Sabíeu que els gegants dels pobles només es construeixen una vegada? Llavors, gairebé cada any, els gegants tornen al taller Ventura&Hosta per fer tasques de manteniment o restauració.

                En David Ventura m’explica que “construir un gegant des de zero, són uns dos mesos de feina, aproximadament, mentre que per un capgròs o per un gegantó el temps de dedicació sol ser una mica menor”.

                I en aquest món tan especial, cal fer bones relacions personals per donar-te a conèixer, però sobretot, fer una bona feina. “Ara hi ha Internet i no ens hem de moure tant, però el boca-orella ens ha ajudat molt i també que hem anat a moltes fires per donar-nos a conèixer”, comenta la Neus.

                Com he pogut comprovar en persona, el seu taller és ple de figures de la cultura popular com mulasses o dracs, però també, en els darrers anys, els encarreguen reproduccions de gegants, d’uns 35 centímetres, com a peça de col·leccionisme de les colles geganteres. La Neus Hosta també explica que “rebem encàrrecs de publicistes o decoradors que volen ambientar un aparador, fer algun anunci, caracteritzar una obra de teatre, o decorar una exposició” i acaba afegint que “rebem encàrrecs de persones que volen regalar un retrat de persona en cartró pedra i llavors a partir d’una foto fem la reproducció”.     

VOLS APRENDRE A FER-TE EL TEU CAPGRÒS? APUNTA’T ALS SEUS CURSOS:

                Des de l’any 2011 al taller Ventura&Hosta ofereix cursos d’escultura de cartró pedra que com explica David Ventura “és un curs que ofereix la possibilitat als alumnes de que durant cinc dies realitzaran el seu capgròs de cartró pedra i se’l podran endur a casa”. Aquests cursos, dels que ja hi ha la matrícula oberta per aquest any 2015, no són convencionals sinó que “nosaltres continuem treballant i així els participants conviuen amb nosaltres el dia a dia d’un taller artesanal” un fet que consideren molt positiu i que “és com una immersió total ja que són cursos de cinc dies en els que treballem set hores diàries però el resultat final és molt gratificant”. Argumenten que els alumnes “han de venir amb la idea i aquí podran fer-la realitat amb cartró pedra”.

                El contingut del curs parteix de la tècnica tradicional i cada alumne farà el model escollit amb argila  (màscares, capgrossos, figures etc.). Cada dia es realitza una tasca diferent, com els motlles de guix, la reproducció amb cartró, i una vegada sec i fora del motlle es realitzen els acabats i es procedeix a pintar.

                La tipologia dels alumnes que realitzen els cursos és molt variada i segons la Neus “vénen molts mestres, també membres de colles geganteres, o fins i tot tècnics de cultura d’alguns Ajuntaments” i també afegeix que “una vegada són aquí, tothom ho viu de forma diferent però el que podem assegurar és que es tracta d’un taller experiencial molt autèntic!”.

                 I mentre m’acomiado d’aquesta parella d’artistes, els dos gegants que estan en manteniment em fan l’ullet, omplint de màgia aquest taller empordanès.

Roger Fitó

Redacció

Centelles és Màgia
guiacat
prp