Gran acollida de les 1eres Jornades Gastronòmiques de l'Angula del Ter
Baix Empordà  
Gran acollida de les 1eres Jornades Gastronòmiques de l'Angula del Ter

La bona acollida que han tingut les I Jornades Gastronòmiques de l’Angula del Ter i Rec del Molí de Pals n’asseguren la continuïtat i ha sorprès als restauradors que hi ha pres part.  Així ho han manifestat aquest dimarts, en un acte que ha servit per explicar com és la pesca artesana de l’angula i fer balanç d’aquesta primera campanya gastronòmica impulsada per el pescador artesà Juli Carbó, propietari d’Angula del Ter i els restaurants Es Portal Hotel Gastronòmic, Sa Punta i Sol Blanc, de Pals. Les jornades es van iniciar l’1 de desembre i està previst que s’allarguin fins el proper 21 de desembre.

 

La idea de les jornades és posar en valor un producte molt apreciat, de proximitat, que es pesca de forma artesanal, molt vinculada amb el territori i que forma part de la pesca sostenible feta en un entorn com el del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. ‘Cal recordar que l’angula fresca només es pot pescar sota llicència entre els mesos de novembre i març. Es tracta d’un producte de temporada la disponibilitat del qual ve molt determinada per les condicions climatològiques de tota la temporada’ ha explicat Juli Carbó, propietari d’Angula del Ter.

 

Igualment, es vol posar en valor el patrimoni gastronòmic d’aquesta zona, presentant un seguit d’elaboracions singulars i excepcionals que fan 2 restaurants i l’hotel gastronòmic que impulsen aquesta campanya.  ‘Amb aquestes propostes no només s’ha aconseguit preparar l’angula amb diferents receptes sinó que també s’ha volgut desmitificar un producte al que se li ha penjat l’etiqueta de prohibitiu oferint-la a preus més accessibles’ ha assegurat Joan Carles Sánchez, el xef d’Es Portal.

 

El responsable d’Angula de Ter, Juli Carbó, ha explicat avui en la trobada informativa com és la pesca artesana de l’angula i algunes curiositats d’aquest producte tan preuat i tan lligat a la història del nostre territori. També ha explicat com actualment s’està col·laborant amb les institucions europees per elaborar recomptes d’angules a les zones de pesca. Anteriorment s’havien fet col·laboracions amb l’administració guardant una part de les captures per repoblar, però darrerament aquesta pràctica es considera que no és efectiva.

Actualment només hi ha cinc pescadors d’angula autoritzats a la zona del Ter i el Daró i són 11 en el total de les comarques gironines, cinc dels quals a la zona del Fluvià i un a l’àrea de l’Escala.

 

Juli Carbó ha aportat a aquesta presentació producte fresc que posteriorment ha elaborat a la cuina d’Es Portal Hotel amb la col·laboració dels xefs del Sa Punta, Ivan Beumala; del Sol Blanc, Jordi Ribas i d’Es Portal, Joan Carles Sánchez. La degustació gastronòmica feta avui ha consistit en dues elaboracions fetes a la bilbaïna i amb un Arròs cremós de formatge S’Arangí de Maó al safrà amb angules a la planxa. 

 

Les propostes gastronòmiques dels restaurants que organitzen les I Jornades gastronòmiques de l’Angula del Ter i Rec del molí de Pals han estat:

 

Sa Punta

-       Arròs cremós de rossinyols i angules i oli d’all

-       Amanida tèbia de temporada amb angules

-       Ou trencat amb patates i angules

-       Cassoleta d’angules a l’estil bilbaí.

Sol Blanc

-       Angules a la brasa amb panxeta rostida

-       Suquet d’anguila i angula

-       Angules allipebre, ou i crema de patata

-       Arròs de cap i pota i angules

 

Es Portal Hotel Gastronòmic

-       Arròs cremós de formatge S’Arangí de Menorca al safrà amb angules a la planxa 

-       Cassoleta d’angules a l’all amb bitxo a l’estil bilbaí 

-       Amanida de carxofes i angules confitades amb xips d’all i vinagreta de garotes

-       Angules al vapor amb tagliatelle amb crema de ceba vermella i ou ecològic de Forallac escumat amb oli de tòfona 

Centelles és Màgia
guiacat
prp