El col·lectiu gastronòmic "Cuina de l'Empordanet" guardonat amb el premi G! per la promoció de la qualitat gastronòmica
Baix Empordà  
El col·lectiu gastronòmic

El Patronat de Turisme Costa Brava Girona va lliurar ahir vespre a l’Auditori Palau de Congressos de Girona, els seus guardons de turisme, “Els Premis G!”. L’associació Cuina de l’Empordanet va rebre el “IX premi G! Xiquet Sabater al projecte empresarial”, en reconeixement a la seva trajectòria en la promoció de la qualitat gastronòmica del territori arreu de Catalunya i el món. A l’acte hi van assistir més de 400 persones del sector turístic català.

CUINA DE L’EMPORDANET: LA TRAJECTÒRIA

Els orígens del col·lectiu es remunten a l’any 1983 quan l’Associació d’Empresaris de Restaurant de la Costa Brava van promocionar la primera mostra gastronòmica de les comarques de Girona i, posteriorment, de gran part de les campanyes gastronòmiques de productes locals. Aquestes mostres es van dur a terme sota el nom de La Cuina de l’Empordanet.

L’any 1995, 16 restaurants de la comarca del Baix Empordà es constituïren formalment com a col·lectiu gastronòmic amb el nom de “Cuina de l’Empordanet”.

De llavors ençà, el col·lectiu ha treballat en diferents eixos amb la finalitat de promocionar la qualitat gastronòmica del territori al públic consumidor, als tour operadors internacionals i al sector periodístic, amb l’objectiu d’identificar l’Empordà com una destinació gastronòmica de primera magnitud.

D’entre les accions més rellevants promogudes pel col·lectiu, destaquem el presstrip gastronòmic anual amb periodistes internacionals; el torneig Cuina i Golf, que ja compta amb 15 edicions; i campanyes com “Pla, plat a plat” l’any 1997 en commemoració al centenari del naixement de l’escriptor empordanès Josep Pla; “Art i Gastronomia” l’any 2004 en homenatge a Salvador Dalí; i els “Sopars Maridats”, amb la col·laboració de la DO Empordà i que enguany ha dut a terme la segona edició.

També destacar les accions conjuntes amb el Patronat de Turisme Costa Brava Girona i l’Agència Catalana de Turisme, elaborant àpats o tastets en accions internacionals de promoció d’ambdues entitats públiques.

Cuina de l’Empordanet també ha publicat una desena de llibres receptaris sobre la cuina tradicional i també sobre la més innovadora.

Actualment són 18 els restaurants que integren el grup i les seves propostes culinàries es basen en l’ús prioritari dels productes del país, tant del mar com de la terra, tractats amb delicades pels seus cuiners. El peix de palangre, el de roca, el marisc, la verdura i la fruita, les llegums, l’aviram, la caça.. són la base dels seus plats. (adjuntem llistat dels restaurants).

Agraïment:

Pel que fa al discurs d’agraïment pel guardó, el president del col·lectiu Toni Izquierdo va destacar la importància del treball en grup per reforçar les marques turístiques i del  valor del personal de sala, que massa sovint són els grans oblidats de l’èxit de la cuina, essent un binomi indissoluble per garantir el triomf.

També va agrair la feina d’aquells professionals que han fet part del col·lectiu i que ara ja no hi són, i va citar els que enguany ens han deixat per sempre com Carles Camós o Jordi Budó.

Centelles és Màgia
guiacat
prp