Del 13 al 16 de novembre torna la Fira de la muntanya i el llibre, repartida entre Vic i el Collsacabra
Sau Collsacabra  
Del 13 al 16 de novembre torna la Fira de la muntanya i el llibre, repartida entre Vic i el Collsacabra

La Fira del llibre de Muntanya del Collsacabra neix cap a l’any 2000, quan diverses associacions representatives del Collsacabra (Tavertet, Rupit i L’Esquirol), amb el suport dels ajuntaments, es reuneixen per plantejar diferents actuacions conjuntes. 

És entre aquestes actuacions que es comença a parlar de la possibilitat d’organitzar una Fira i, després de diferents contactes amb entitats excursionistes, editorials, llibreters i administració, és quan a l’any 2002 es decideix impulsar i crear la Fira del Llibre de Muntanya del Collsacabra, una fira que es vol especialitzar en temes de muntanya i lleure a la natura, però a la qual s’hi vol implicar el món cultural català seguint la tradició de l’excursionisme molt vinculat des de sempre a la preservació de la cultura del país.

El format de la Fira ha estat des de l’inici tenir un espai d’exposició i venda de llibres, i paral·lelament a aquest espai editorial, crear un fòrum de debat on tractar temes relacionats amb la muntanya des de diferents vessants. Tant és així que, durant els dotze anys d’existència de la Fira, hi han passat grans especialistes en diferents especialitats i s’han tractat, entre d’altres, temes com:

· Aigua i muntanya (aprofitant l’any internacional de l’aigua dolça)
· Comunicació a través de les muntanyes
· L’home i la muntanya
· Medicina de muntanya i seguretat a la muntanya
· El canvi climàtic i efectes a la muntanya
· Dona i muntanya
· Pagesia i muntanya

Un altre aspecte que no s’ha descuidat durant aquests anys ha estat el vincular la Fira amb activitats físiques i així s’ha fet coincidir la Fira amb curses, activitats de senderisme, escalada, circuits d’aventura i exercicis de rescat per part dels bombers.

Durant onze edicions, la Fira va ser itinerant pels pobles del Collsacabra (Tavertet, l’Esquirol, Cantonigròs i Rupit i Pruit). L’any 2013, es pren la decisió d’ajuntar la Fira del Llibre de Muntanya del Collsacabra amb la Fira de Muntanya de Vic.

Aquest 2014 s’ha volgut donar un nou enfocament de la Fira i es concentrarà a Vic l’espai comercial, i als pobles del Collsacabra les diferents activitats entorn de la Fira. Les activitats al Collsacabra (L’Esquirol, Tavertet, Cantonigròs) començaran el dimecres dia 13 i s’allargaran fins el diumenge 16. Aquella setmana hi haurà conta contes a l’escola de l’Esquirol, la projecció d’una pel·licula antiga de la “Caça de la Guilla” a Cantonigròs i la presentació dels llibres “El camí Ral: itineraris i història” de Xavier Roviró, a l’Esquirol, i les plantes medicinals de la comarca d’Osona d’en Santi Jàvega a Tavertet i l’Esquirol. També s’ha programat un concert de corals a l’església de Cantonigròs a càrrec de la coral Lorelei i l’Orfeó Vigatà, una cursa d’orientació a l’Esquirol, rescat a càrrec dels bombers a la cinglera de Tavertet,  una tirolina gegant a la cinglera de Tavertet, ruta guiada per la Gorga a l’Esquirol i la 1a Cabrerès Mountain Marathon (marató i mitja marató).

Amb aquesta iniciativa La Fira diversifica la seva oferta i al mateix temps beneficia els pobles del Collsacabra i el seu entorn.

Més informació.

Centelles és Màgia
guiacat
prp