La Fira Mediterrània de Manresa dedica la seva 17a edició a Peret
Manresa  
La Fira Mediterrània de Manresa dedica la seva 17a edició a Peret

La 17a Fira Mediterrània de Manresa ja és aquí. Del 9 al 12 d’octubre, la capital del Bages es convertirà de nou en un dels epicentres culturals del país, acollint més de tres-centes activitats artístiques, professionals i de ciutat durant quatre dies. S’estima que hi acudiran al voltant de 100.000 persones.

Enguany la Fira arriba amb novetats importants: dates avançades –fins ara tenia lloc a principis de novembre- i una visió renovada, oberta i inclusiva de la cultura popular. La programació artística, que inclou 107 companyies i 35 estrenes, també manté una aposta potent per les músiques de la Mediterrània, terreny en el qual la Fira ha esdevingut amb els anys una sòlida referència europea.

Amb motiu de la trista desaparició de Pere Pubill Calaf Peret, la Fira Mediterrània va anunciar recentment la substitució del seu espectacle inaugural. Es tracta de Revetlla Mediterrània, liderat per la Troba Kung-Fú amb la participació de la banda valenciana Unió Musical d’Alaquàs. Més de trenta músics escenificaran una catarsi col·lectiva, a la recerca de l’essència Mediterrània, amb un subtítol suggeridor: cant a la vida, ball a la mort, festa i foc. 

La programació planteja un bon nombre de propostes amb protagonisme dels formats sorprenents, les arts de carrer així com la convivència entre les expressions més patrimonials al costat de les darreres tendències escèniques i tecnològiques. Destaquen espectacles com Tauromàquina de la cia. Animal Religion, on dos acròbates s’enfronten a un toro mecànic; la divertida i espectacular fusió de videojoc i dansa vertical dels italians eVenti Verticali que tindrà lloc a la Plaça Major; la intensitat emocional del ballarí tunisià Hafiz Dhaou (artísticament, Chatha) convertit en un dervix contemporani de carrer; la innovadora fusió entre hip hop i música de cobla que estrenaran Kulbik Dance amb la Cobla Sant Jordi; l’entranyable aventura a les alçades del funambulista francès Pierre Déaux; la discoteca per a nadons Baboo Experience d’Imaginart; La Nit just abans dels boscos, un brillant monòleg de rerefons social i format trencador a càrrec d’Arsènic Creació; els videojocs analògics de gran format obra dels Luthiers Drapaires o Despertaferro Tocatta, un conjunt d’improvisacions per a electrònica i campanar que el músic Xavi Lloses realitzarà controlant amb un teclat les campanes de la Seu de Manresa. Aquesta programació d’arts escèniques també inclou una important mostra de les principals expressions de cultura tradicional i d’arrel del país: La Banda Unió Musical de Tarragona, els castellers Minyons de Terrassa i Tirallongues de Manresa, els Falcons de Vilafranca, els Bastoners d’Artès, el Grup de Dansa Cor de Catalunya, cors de Clavé, bestiari tradicional, etcètera.

Pel que fa a l’apartat musical més internacional, la 17ª Fira Mediterrània presenta un dels programes més ambiciosos dels darrers anys, centrat com és habitual en les músiques del món i el folk: l’estrena a Catalunya de Puertos de abrigo, nou espectacle de la diva portuguesa Dulce Pontes; el concert en primícia a l’Estat del duo de koras format pel mític músic africà Toumani Diabaté i el seu fill Sidiki; l’hipnòtic espectacle dels Dervixos giròvags de Damasc amb el prestigiós Ensemble Al-Kindi; la primera actuació a l’Estat dels Massilia Sound System celebrant nou disc i 30 anys de trajectòria; la fusió d’electrònica, sons ancestrals i sampling visual dels britànics Addictive TV que faran una col·laboració especial amb Txarango; i l’estrena a Espanya del nou disc S'Û del prestigiós improvisador sard Paolo Angeli (admirat -entre molts altres- per Pat Metheny). També cal destacar dues fites en l’àmbit del panorama tradicional espanyol: Eliseo Parra, màxim exponent del folk castellà, estrenarà en format acústic els temes del seu nou disc Al Mansur; i el formidable músic basc Kepa Junkera que –en col·laboració amb el músic i investigador Amadeu Rosell- estrenarà un espectacle d’homenatge a la música del Pirineu català. Tot plegat sense oblidar la presència d’un dels projectes orquestrals més reeixits dels darrers mesos: La Iaia XXL, espectacle sorgit de la sorprenent amalgama entre les tímbriques d’un dels nostres millors grups de pop i la sempre dinàmica cobla Bisbal Jove. La Fira ha programat de nou la Nit de Ball Folk dedicada a mostrar l’escena del ball tradicional a diferents punts dels Països Catalans, amb la presència dels occitans La Forcelle, els balears Es Revetlers i els catalans Brunzit.

Més informació.

Centelles és Màgia
guiacat
prp