Can Japot: embotits amb denominació d’origen
La garrotxa  
Can Japot: embotits amb denominació d’origen

Si ens fixem amb el comerç tradicional, amb aquell amb el que hem conviscut sempre i ens traslladem a Olot, la majoria de persones ens parlarien de Can Japot. I és que no n’hi ha per menys! 

Aquesta afamada xarcuteria es remunta l’any 1852 i és un dels comerços més antics de la capital de la Garrotxa. Si bé en un principi el negoci el regentava una altra família, actualment és en Josep Font el que ha continuat el llegat i el saber fer de dues generacions anteriors, la de l’avi i la del pare. Aquesta peculiar història de l’avi d’en Josep Font comença un xic abans de la Guerra Civil al carrer del Roser número cinc d’Olot, on ell i la seva dona, fills de la Cantina (masia entre Olot i Ripoll) i de la Fogonella (casa entre Camprodon i Sant Joan de les Abadesses) respectivament, decideixen agafar les regnes de Can Japot, un nom que segons l’actual propietari, en Josep Font “segurament ve d’un diminutiu del nom Josep”.

UNA XARCUTERIA ESPECIALITZADA

Començar de ben jove a estar darrera d’un taulell i feinejant a l’obrador, li ha permès a en Josep ser un autèntic especialista xarcuter. Explica que ja fa “trenta-cinc anys que em dedico a Can Japot” i afegeix que “ho vaig agafar de ben jove, per herència familiar”. Can Japot és doncs, una xarcuteria especialitzada amb productes molt apreciats, no només entre els garrotxins, sinó també arreu de la província de Girona i ara, amb els túnels també de turistes d’Osona i de vàries comarques catalanes. El fuet, la llonganissa, el bull negre, el bull de fetge, els llardons o la baiona són exquisideses que provenen del seu obrador i de les que val la pena no deixar-vos-les perdre.

Tot i que Josep Font afirma que tots els seus productes són igual d’importants, la seva clientela té una especial predilecció per la baiona i pels llardons. La baiona és una peça de cap de llom de porc embotida amb tripa natural i que té un temps de curació de dotze setmanes, mentre que els llardons són tripa de porc tallada i cuita. En Josep m’explica que “els nostres llardons tenen molta anomenada i se solen menjar per picar o per fer el vermut”.

ELS TROBAREU AL CENTRE D’OLOT

L’any 1996 i en un intent per estar més a prop de la zona de vianants d’Olot, Can Japot va decidir obrir un nou de punt de venda al carrer Sant Esteve número 8, just al centre de la capital. Josep Font confirma que va ser un encert ja que “és una zona molt animada i ens va molt bé tenir la botiga allà”.

La Garrotxa, una comarca amb una potent indústria d’embotits de qualitat, també sap mantenir l’essència de la tradició i el saber fer artesanal de la manipulació i l’elaboració amb exemples com el de Can Japot. 

La qualitat dels seus embotits es troba en trobar aquell equilibri de textures i gustos que li confereixen l’artesanalitat del procés , amb el punt just d’adob i un temps de curació indispensable per oferir aquesta gran qualitat dels seus embotits.

Centelles és Màgia
guiacat
prp