Les Portes del Montseny
Montseny  
Les Portes del Montseny

La Plana, ondulada terra fèrtil d’abundant natura, és la Porta del Montseny, segons alguns geòlegs, és una creació del Ter. Les aigües de l’alt Ter, torrencials i ràpides, a conseqüència dels desnivells dels plans pirinencs s’obriren pas i crearen aquesta zona. La Plana és un producte del desgast de l’aigua en els materials recents. El llit antic del riu i el desgast, amb les seves escarpes i contraescarpes corresponents, formen el nostre indret.              

Aquest està totalment rodejat de muntanyes; les del Ripollès i la Garrotxa cap el nord; les Guilleries a l’est; el Montseny al sud-est; el Moianès i el Lluçanès cap a Ponent, i queda tancada per un cercle de serralades que dibuixen les altures del seu perfil: les de Bellmunt, Collsacabra, Guilleries, Matagalls, Tagamanent, els espadats de Bertí, Collsuspina, Gurb, el Grau i Orís i els contraforts pirinencs de Montesquiu i de Besora.

Al sud de la comarca d’Osona, els municipis d’Aiguafreda, Balenyà, el Brull, Centelles, Malla, Muntanyola, Sant Martí de Centelles, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva, Taradell, Tona i Viladrau integren un espai de dimensions àmplies, geogràficament únic en un país petit.

La majoria dels pobles que conformen aquest territori es troben gairebé arran de la carretera C-17. Així, venint de Granollers trobem Sant Martí de Centelles, Aiguafreda, Centelles, Balenyà-Hostalets, Tona i Malla. Des de les Quatre Carreteres surt la carretera que ens porta a Seva, des d’on tenim l’opció d’agafar cap el Brull i pujar a Collformic, o bé anar cap a Taradell, Viladrau i Espinelves fins arribar a Sant Hilari o Arbúcies. La carretera de Viladrau transcorre enmig d’un paisatge únic, ple de boscúries i de frescor. Pel Brull pugem dalt del Montseny, a Collformic i al Matagalls. Tenim, però, un altre mitjà de transport, el tren, que va de Barcelona a Puigcerdà i a la Tor de Querol.

Fotografia: montseny.org

Centelles és Màgia
guiacat
prp