Toses, a la comarca del Ripollès
Vall de Ribes  
Toses, a la comarca del Ripollès
A la vall de Toses els racons on trobar el silenci i la màgia dels seus paisatges imponents i únics, semblen infinits.
Situat a la Vall de Ribes. Travessat per dues grans vies de comunicació que uneixen Barcelona i Puigcerdà, i per tant, Catalunya amb França: la carratera N-152 (Collada de Toses) i el Ferrocarril Transpirinenc amb parada a Toses. 

Història

El municipi de Toses està format per un conjunt de 4 pobles: Toses, Nevà, Fornells de la Muntanya i Dòrria. 
Toses és un dels pobles més antics de la Vall de Ribes, citat com a Toses per primer cop el 839 dC. El Castell de Toses, que pertanyia a la família noble de la Cerdanya Urtx, era el centre jurisdiccional de la seva vall.  Nevà ha estat sempre unit històricament al domini feudal de Toses, tot i tenir autonomia parroquial plena, ser tant antic com ell i haver arribat a tenir més habitants censats que Toses. 
Fornells de la Muntanya té els seus orígens aparentment com a refugi hivernal dels habitants de Dòrria, per aquesta raó actualment la seva parròquia encara és sufragania de la de Dòrria.  Dòrria situat a 1,550 m, és el poble més alt del Ripollès i un dels més alts de Catalunya. El poble apareix documentat el 839 dC i l'església de Sant Víctor de Dòrria es va consagrar l'any 903. És travessat pel Camí dels Carlins, camí reial que unia les valls de Ter amb la Cerdanya  El Veïnat d'Espinosa pertany a Dòrria, antigament hi havia la casa comunal de la baronia de Toses i més tard l'escola.
 
Fotografia: enciclopedia.cat
Centelles és Màgia
guiacat
prp