La Platja d'Espolla, a Fontcoberta
Pla de l'Estany  
La Platja d'Espolla, a Fontcoberta

Les aigües subterrànies que alimenten aquest estany formen part del mateix sistema lacustre de Banyoles, i aquesta intermitència és deguda a la major altitud, 50 m, respecte a l'Estany de Banyoles. Segons l'època de l'any podem trobar-lo ple o buit. Té unes dimensions de 360m de llargada per 145 m d'amplada.

La titularitat d'aquest espai és compartida entre Fontcoberta i Porqueres perquè el límit entre els dos municipis se situa, justament, al mig de l'estany.

En aquest estanyol hi viu una espècie molt poc corrent: els Triops Cancriformis. És una mostra vivent d'antròpodes totalment desapareguts, quan Espolla s'omple d'aigua n'hi pot arribar ha haver-hi més d'un milió i quan la platja d'Espolla queda buida tots moren i deixen el sòl ple d'ous de tal manera que quan i torni a brollar l'aigua reapareixin. Es tracta d'un grup molt antic, ja que se'n coneixen fòssils del Permià i Triàsic Europeu, en formes semblants a les actuals

Horaris:  Visitable
Com arribar-hi:  Prenem la carretera GI-524 en direcció a Crespià i, passat el poble de Melianta, a mà esquerra, trobem l'estany intermitent d'Espolla.
 
Fotografia: turisme.plaestany.cat
Centelles és Màgia
guiacat
prp