La Vila Vella de Tossa de Mar, enamora
Tossa de mar  
La Vila Vella de Tossa de Mar, enamora

Declarat monument històric artístic nacional l’any 1931, el recinte emmurallat de la Vila Vella és l’emblema del municipi. Actualment és l’únic exemple de població medieval fortificada que encara existeix al litoral català. Construït a inicis del s. XIII amb murs emmerletats, conserva gairebé la totalitat de l’àrea perimetral original. El pany de mur distribueix quatre torrasses i tres torres cilíndriques rematades per matacanes. Les torres més conegudes són la torre d’en Joanàs, que presideix la badia; la torre de les Hores, situada a l’entrada del pati d’armes, que deu el nom al fet que era l’únic lloc on hi va haver un rellotge públic, i la torre d’es Codolar, també coneguda com a torre de l’Homenatge, que presideix la platja d’es Codolar.

En el punt més alt de la Vila Vella hi havia hagut el castell, que consistia en una torre de guaita i una estada de planta rectangular. Actualment no existeix, ja que es va fer servir el seu emplaçament per edificar-hi l’actual far.
L’interior de la Vila Vella és un espai encantador de carrerons estrets amb paviment de còdols que, en el moment de màxima esplendor (s. XV - XVI), integrava unes vuitanta cases. A partir del s. XVI la població es va començar a expandir fora muralla, pel barri de sa Roqueta i seguint tota la vora del camí ral. Cal destacar el magnífic portal dovellat que dóna entrada a la Vila Vella a través del pati d’armes. 
De l’interior, cal fer especial esment de l’antiga església de Sant Vicenç, d’estil gòtic tardà. Té una sola nau, capçalera poligonal de tres panys acompanyada d’una sagristia i d’una capella lateral a la banda oest i, a l’est, és probable que l’espai s’eixamplés amb una filera de tres capelles. Actualment, només l’absis i la sagristia conserven la coberta.
A la capçalera, la volta ogival està sostinguda per sis nervis que es reuneixen a la clau de volta decorada amb la imatge de Sant Vicenç.

Centelles és Màgia
guiacat
prp